A kullancsokról, a megelőzésről, illetve eltávolításuk módjáról...

2013.06.28.

Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének PhD-zője segítségével összegyűjtött pár népszerű és ismert tévhitet a kullancsokról, amelyek cáfolata most különösen hasznos lehet, hiszen szakértők szerint az árvíz nyomán nem csak több szúnyogra, de a kullancsok elszaporodására is számíthatunk.

1. A tévhittel ellentétben a kullancsok nem rovarok. A kullancsokat a laikusok többsége rovarnak tartja, ezért is terjedt el a közbeszédben, hogy potrohuk van. Ez nem igaz, mivel a kullancsok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak, azon belül a csáprágósok altörzsében és a pókszabásúak osztályába. Ebből következően nincs is potrohuk, hanem csak fejrészük és testük. 

2. Elterjedt "kiszedési mód", hogy a kullancs fejét az óramutató járásával megegyező irányba kell csavarni, nehogy beszakadjon. A valóság ezzel szemben az, hogy nem kell csavargatni, és egyáltalán nem olyan nagy baj, ha beszakad a feje, így legalább nem tud kórokozót fecskendezni a testünkbe.

3. Szintén sok helyen hallhatjuk, hogy a kullancsok a fáról pottyannak ránk, ezért kell különösen az erdőkben figyelnünk. A kullancsok azonban legtöbbször a fűből támadnak, és Haller-szerv nevű tapogatóikkal keresik meg áldozatukat. Ez hő- és mozgásérzékelő receptorokat tartalmaz, valamint különböző vegyületeket képes felismerni.

4. Tévhit, hogy kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni. Az eltávolításnál az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Földvári ezért azt ajánlja, ha már az erdőben, kirándulás közben észrevesszük, hogy kullancs kapaszkodott belénk, akár puszta kézzel is kiszedhetjük. A steril eszközök mítosza szerinte alaptalan félelmet szül, aminek hatására csak később megyünk orvoshoz kullancsunkkal. Pedig ez idő alatt a kórokozó nagyobb eséllyel jut be az emberbe, mintha azonnal kiszednénk az állatot.

5. Végül a szakértő szerint arra sincs tudományos bizonyíték, hogy a kullancsok támadása megelőzhető lenne vitaminszedéssel. (http://www.hazipatika.com/eletmod/utazas/cikkek/ot_elterjedt_tevhit_a_kullancsokrol/20130624122409?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130628&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Futazas%2Fcikkek%2Fot_elterjedt_tevhit_a_kullancsokrol%2F20130624122409#aktualis)

vissza