Nemi szervi szemölcs

2012.03.20.

Mi az a nemi szervi szemölcs?

A nemi szervi szemölcs (más néven kondilóma) a nemiszerveken, a gáton, a végbélnyílás körül jelentkező bőrszínű vagy barnás, szemölcsös növedék, amely mindkét nemet érinti. Vírusos fertőzés következtében alakul ki, a kórokozó a humán papillómavírus.

A nemi szervi szemölcsök kínosak és kínzóak lehetnek, a kezelés hosszantartó és fájdalmas, a szemölcsök pedig gyakorta kiújulnak. A betegség időnként a szexuális életet is ellehetetlenítheti, a betegek párkapcsolatai gyakran megromlanak, ezért a betegek körében nagyon gyakori a depresszió.

Magyarországon a mai napon is 100.000 beteget kezelnek nemiszervi szemölcsökkel és azok következményeivel!

Milyen gyakori a HPV fertőzés?

A HPV egy széles körben elterjedt vírus, és könnyű vele megfertőződni. Az emberek mintegy fele élete során átesik HPV fertőzésen, de nagy részük a fertőzést leküzdi, így nem alakul ki benne semmilyen betegség.

Minden 10. embernek azonban nemi szervi szemölcsei lesznek, ez tehát a leggyakoribb HPV okozta betegség.

A HPV okozta rákok (a méhnyak, a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg laphámrákja) ennél sokkal ritkábban fordulnak elő, azonban gyakran halálos kimenetelűek.

Néhány további adat a HPV-ről:

• a nők 80%-a, a férfiak 50%-a fertőződik élete során

• becslések szerint az emberek jórésze szexuális aktívitásának első 2-3 évében kapja el a HPV fertőzést

Hogyan terjed a HPV fertőzés?

A HPV bárkit megfertőzhet: fiúkat és lányokat, férfiakat és nőket egyaránt. Mivel nem okoz tüneteket, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek.

A HPV fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, beleértve a hüvelyi, az orális és az anális együttlétet is, de kézzel is átvihető. Fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik, kivételes esetben az uszodavíz is.

A vírus behatolásához apró hámsérülés szükséges, ezért a sérüléssel járó szexuális aktus, a nemiszervek borotválása, a dörzsölődést okozó fehérnemű (pl. tanga) a folyamatot elősegíti. A HPV anyáról gyermekére is terjedhet, elsősorban a szülés közben.

A tünetmentes HPV hordozó, aki többnyire nem is tudja, hogy fertőzött, maga is terjesztheti a fertőzést.

Milyen gyakran fordul elő HPV fertőzés a rákbetegség hátterében?

Jelen tudásunk szerint a méhnyak- és a hüvelyrákok 100%-a, a szeméremtest- és hímvesszőrákok 40%-a, a szájüregi rákok 60%-a, a végbél laphámrák 90%-a HPV eredetű.

A leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja, amely:

99%-ban véd a HPV 6,11 okozta nemi szervi szemölcsök, 98%-ban a HPV 16 és 18 okozta méhnyakrák, 100%- ban az ugyanezen HPV típusok által okozott szeméremtest- és a hüvelyrák ellen.

(A Rizikófaktor népegészségügyi kampány hivatalos kiadványából.)

 

vissza