Bőr és homeopátia

Alternatív gyógyászat elnevezés alatt a hagyományos mellett létező egyéb orvosi eljárások összességét értjük. Ezeket a miniszteri rendelet értelmében csak orvosok alkalmazhatják. Ide tartozik a homeopátia is.

A homeopátia a természetben megtalálható anyagokból szigorú szabályok betartásával készített, törzskönyvezett, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával gyógyító orvostudományi rendszer.

Magyarországi történetéből kiemelésre érdemesnek tartom azt a nemzetközi feltűnést keltő tényt, hogy Bakody József nagy sikerrel gyógyított homeopátiával az 1831-32-es kolerajárványban, a későbbiekben pedig többek között Vörösmarty, Deák Ferenc, Széchenyi és Kossuth is homeopátiás orvossal kezeltette magát.

 A homeopátia holisztikus jellegéből adódik, hogy a bőrelváltozásokat nem csupán a kültakaró kóros elváltozásainak tekinti, hanem a szervezetben, mint egészben elindult megbetegedésre figyelmeztető jeleknek. Ezekre felfigyelve és reagálva kell arra törekednünk, hogy a szervezet egyensúlyát helyrehozva az egészséges állapotot visszaállítsuk. Sokszor jó lehetőséget jelent erre a megfelelő homeopátiás szer.

Fontos szempont lehet az is, hogy sajnos vannak olyan bőrbetegségek, amelyeket a tudomány jelen állása szerint véglegesen meggyógyítani nem tudunk. Ilyenkor arra kell törekednünk, hogy a tüneti kezelésben olyan szereket alkalmazzunk, amelyeknek nincs mellékhatása. A megfelelően kiválasztott homeopátiás szerek erre a célra is tökéletesen alkalmasak.